Fadderordning for nye studenter ved Det odontologiske fakultet i Bergen:

Tatt vel i mot

I Bergen blir nye odontologi- og tannpleierstudenter tatt imot av faddere. Det er studentene på andreåret som har hovedansvaret for opplegget, men også studenter på høyere kull vil være med på moroa. Og industrien sponser, så ingen trenger å bli blakke den første uken på studiet. Som takk uniformerer fadderne seg i t-skjorter med reklame.

Terje Sæthre (f.v.), Kristoffer Øvstetun, Eivind Skaar, Synnøve Lønning og Thomas Norum er godt fornøyd med årets fadderuke i Bergen.

Vi møter tre nye tannlegestudenter, formannen i Odontologforeningen og redaktøren av studentavisen Fasett dagen etter at fadderuken er avsluttet. Tradisjonen tro skjedde det ved at de nye studentene ble døpt. Uten å røpe hvordan dette ritualet foregår, kan de i hvert fall bekrefte at de ble våte. Og ingen slipper unna, får vi vite. I år var det en på fjerde kull som ble døpt, etter å ha klart å unngå det i en årrekke.

– Hva består fadderuken ellers av?

– Det dreier seg om å bli kjent; på fakultetet, med hverandre og ikke minst med byen. Det er mye sosialt, og det skjer noe nesten hver dag og hver kveld hele uken. Vi arrangerer omvisning i byen, pub-quiz, pizzakveld, pub-til-pub-runde, felles lunsj, og i går hadde vi grillfest med helstekt lam, etterfulgt av dåp og fest i Munnhulen, som er vårt sosiale samlingssted her ved fakultetet, forteller formannen i Odontologforeningen, Kristoffer Øvstetun.

– Får hver student sin egen personlige fadder?

– Nei, i utgangspunktet er det fire faddere fra kull 2 på 15 – 20 nye studenter. Men i løpet av uken kommer det alltid flere faddere til, også fra andre kull, og i år endte vi opp med rundt 50 faddere på 70 studenter, sier Fasett-redaktør, Eivind Skaar, og legger til at dette er en veldig viktig uke for studentene:

– Dem man blir kjent med i løpet av fadderuken, er som regel dem man holder sammen med og har mest kontakt med i hele studietiden, forteller han.

– Dessuten er det viktig i forhold til å rekruttere folk til alle foreningens understyrer og aktiviteter, sier Øvstetun.

– Har dere hatt en fin uke, spør vi de nye studentene?

– Veldig bra, smiler Terje Sæthre, Synnøve Lønning og Thomas Norum:

– Det har vært lærerikt, nyttig og kjempegøy alt sammen. Fadderne har gjort en stor innsats for oss, og neste år er det vår tur til å ta imot nye studenter på en like fin måte, sier Synnøve Lønning. Hun, som er fra Bømlo, og Terje Sæthre fra Byrkjelo er godt kjent i byen etter å ha bodd i Bergen en stund, men Thomas Norum fra Storsteinnes i Troms er helt ny i byen.

Og selv om fadderuken er over, er det bare å sette i gang å glede seg til hyttetur i slutten av august. Den er for studenter på alle kull. Turen går til Tanngarden, Odontologforeningens egen hytte på Oppheim, rett nord for Voss. Vi ønsker god tur!

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi